Oorzaken te lage bloeddruk

 

Er zijn vele factoren die een lage bloeddruk kunnen veroorzaken. Het kan zijn dat je te weinig water drinkt. Uitdroging kan namelijk een lage bloeddruk veroorzaken. Uiteraard is het erg verstandig om genoeg te drinken. Zeker in de zomer. Daarnaast moet je er vooral op letten dat je niet te veel alcohol gebruikt, want ook daar droogt je lichaam van uit. Verdere oorzaken van uitdroging kunnen zijn: hoge koorts, bepaalde medicijnen, en diarree. Als je extra water drinkt en wat zout voedsel eet, kun je binnen de kortste keren een lage bloeddruk verhelpen. Ook hartproblemen kunnen een oorzaak zijn. Als het hart niet goed functioneert, komt er daardoor te weinig bloed en dus ook zuurstof bij de hersenen. Het is daarom altijd verstandig om bij bovenstaande symptomen naar de huisarts te gaan, omdat het dus ook kan betekenen dat er iets met je hart aan de hand is.

Sommige mensen met een te hoge bloeddruk krijgen hier medicijnen voor. Maar het gevolg kan dus ook zijn dat de bloeddruk hier juist weer te laag van wordt. Het is dus verstandig om het regelmatig te laten controleren of alles nog goed gaat met de medicijnen, en of ze hun doel niet voorbij schieten. Verder kan bloedverlies, maag- en/of darmproblemen, en bepaalde allergische reacties zorgen voor een te lage bloeddruk.

Hoe vaak komt het voor?

Het is niet duidelijk hoeveel mensen dit hebben, want bij veel mensen is er geen sprake van duidelijke symptomen. Daardoor zal het niet bekend zijn dat zij een lage bloeddruk hebben. Bovendien kan het per arts verschillen wat ze onder een lage bloeddruk verstaan. Hier komt bij dat onbegrepen klachten zoals vermoeidheid en duizeligheid vaak voorkomen, waarbij niet heel duidelijke afwijkingen worden gevonden. In sommige gevallen wordt dan een wat lage bloeddruk gevonden, waaraan de klachten geweten zouden kunnen worden. Maar het is hierbij de vraag of je daadwerkelijk de diagnose 'lage bloeddruk' kunt stellen.