Lage bloeddruk

 

Je bloeddruk is de druk die er in je aderen ontstaat, doordat je hart het bloed met grote kracht door je lichaam heen pompt. Het is erg belangrijk dat je bloeddruk niet te hoog, maar ook zeker niet te laag is. Er zijn verschillende factoren die je bloeddruk kunnen be�nvloeden, waardoor de bloeddruk hoger of lager dan normaal wordt. De waarde van je bloeddruk wordt bepaald door zowel de onderdruk als de bovendruk. De bovendruk is de druk die wordt gemeten in de slagaders op het moment dat het hart zich samentrekt. De onderdruk is eigenlijk het tegenovergestelde hiervan, dit is namelijk de druk die wordt gemeten op het moment dat uw hart zicht ontspant.

Wanneer is je bloeddruk te laag?

Voor een volwassen man is het de bedoeling dat de bloeddruk minimaal 110/70 is, en bij vrouwen minimaal 100/60. Het eerste getal is de waarde van de bovendruk en het tweede getal is de waarde van de onderdruk. Zolang je ongeveer een bloeddruk hebt met een bovendruk tussen de 100 en de 140, en een onderdruk tussen de 60 en de 80, dan zit je goed. Als je bloeddruk lager is dan een bovendruk van 90 en een onderdruk van 60, dan heb je een lage bloeddruk. Dit wordt dan een bloeddruk lager dan 90 over 60 genoemd.

Wat merk je van een lage bloeddruk?

Als je bloeddruk te laag is, krijgen je hersenen te weinig zuurstof, omdat er minder bloed bij de hersenen komt. Er is echter wel een groot verschil tussen een lage en een t� lage bloeddruk. Er zijn best veel mensen waarvan de bloeddruk altijd laag is. Dit kan helemaal geen kwaad, want zo functioneert hun lijf gewoon goed. Maar als de bloeddruk t� laag wordt, dan kan het wel erg lastig zijn. Het is dan ook verstandig om af en toe voor de zekerheid je bloeddruk op te laten meten door de huisarts. Indien je last hebt van onderstaande symptomen, is het sowieso verstandig om je bloeddruk zo snel mogelijk op te laten meten, want dat kan duiden op problemen.
De volgende symptomen kunnen betekenen dat je bloeddruk te laag is: Vaak duizelig zijn, sterretjes zien bij snel opstaan, vermoeidheid, zwakte/gevoel van slapheid en vaak misselijk zijn.