Hoe ontstaat een lage bloeddruk?

 

Er zijn verschillende oorzaken voor een lage bloeddruk. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld teveel alcohol hebt gedronken. Ook door uitdroging kun je een te lage bloeddruk krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je veel moet braken of aan de diarree bent. Bij allergische reacties kan je bloeddruk ook lager zijn dan normaal. Let hier goed op, zodat je weet welke producten je beter kunt mijden. Sommige mensen hebben ook last van een lage bloeddruk wanneer hun weerstand laag is en ze last hebben van griep. Een verlaagde weerstand krijg je overigens ook wanneer je een crashdieet volgt. De kans op een te lage bloeddruk is dan aanwezig. Pas tevens op bij bloedverlies, omdat je ook dan een lage bloeddruk kunt krijgen. Meestal is een lage bloeddruk tijdelijk en is er weinig om je zorgen over te maken.

Is een lage bloeddruk gevaarlijk?

Een lage bloeddruk wordt lang niet altijd opgemerkt en mensen zijn dan bang dat het gevaarlijk is. Zij kunnen opgelucht ademhalen: een lage bloeddruk is vooral heel vervelend, maar niet gevaarlijk. Omdat het toch vervelend is, is het natuurlijk logisch dat mensen er graag wat aan willen doen. Wanneer je bloeddruk echter voor een langere periode te laag is, is het verstandig om toch een arts te raadplegen.

Wat is een bloeddruk?

Wanneer we willen uitleggen wat een lage bloeddruk is, is het ook belangrijk om te weten wat een bloeddruk nou eigenlijk is. Je hart pompt je bloed rond door het hele lichaam en hiervoor wordt een bepaalde druk gebruikt. De bloeddrukmeting wordt gedaan aan de hand van het samentrekken en ontspannen van het hart. Trekt je hart samen? Dan hebben we het over de ondermeting. De meting bij een ontspannen hart is de bovenmeting. Bij een bloeddruk van 120/80 is er niks aan de hand en heb je een normale bloeddruk. De 120 is dan de ondermeting. Is deze onderdruk lager dan 90 en de bovendruk lager dan 60? Dan hebben we het over een lage bloeddruk.